CheckMyBones | Frågor och svar om benskörhet
Varannan kvinna drabbas av benskörhet. Kolla om det gäller dig - CheckMyBones.
benskörhet, osteoporos, benhälsa, checkmybones, Marjut Sohlman, Sectra, Ortho Human, kvinnohälsa
17534
page,page-id-17534,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.9,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive

Frågor och svar om benskörhet

Här listas vanligt förekommande frågor om benskörhet. Vill du veta ännu mer kan du läsa mer på http://www.1177.se/Ostergotland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Benskorhet/

 

Hur märker man om man har benskörhet?
Benskörhet (osteoporos) kännetecknas av att skelettet blir svagare och skörare vilket resulterar i att benbrott lättare uppkommer. Benskörhet brukar kallas för en ”tyst sjukdom” eftersom att den inte ger några symptom förrän första frakturen. Kännetecken för benskörhetsfrakturer är att de ofta orsakas av relativt liten påfrestning, exempelvis fall från stående ställning. Akut ryggsmärta eller en uttalad längdminskning kan vara tecken på att en ryggkota komprimerats.

 

Vad finns det för riskfaktorer för att drabbas av benskörhet?
Det finns många riskfaktorer för benskörhet, t.ex. hög ålder, om man har brutit sig tidigare i livet, om man har behandlats med kortison under längre tid, om någon nära släkting har benskörhet, exempelvis föräldrar och syskon, är risken större att man själv kan vara i riskzonen. En kvinna vars mor har fått en höftfraktur har i genomsnitt dubbelt så stor risk att själv råka ut för detta, jämfört med andra kvinnor.

 

Är det vanligt med benskörhet i Sverige?
I Sverige kommer varannan kvinna och var fjärde man över 50 års ålder att bryta något ben i kroppen på grund av benskörhet. Sverige ligger i världstoppen när det kommer till benskörhet, det sker nästan 100,000 benskörhetsrelaterade frakturer årligen i Sverige.

 

Varför drabbas främst kvinnor av benskörhet?
Det beror på att kvinnor biologiskt har en lägre benmassa än män till att börja med, dessutom förlorar kvinnor benmassa i samband med klimakteriet när mängden kvinnligt könshormon, östrogen, minskar i kroppen.

 

Kan man minska risken för benskörhet?
Ärftligheten av benskörhet går inte att påverka särskilt mycket men det finns en rad olika saker du kan göra, och förändra i ditt liv, för att förebygga benskörhet.

  • Att regelbundet motionera, oavsett ålder, är viktigt. Motion förbättrar inte bara skelettet utan ökar även muskelstyrka, koordinationsförmåga och balans. Se till att motionera regelbundet under hela livet. Regelbunden träning och motion, exempelvis promenader, genom hela livet gör att benstommen blir starkare och musklerna runt skelettet stärks, vilket minskar risken för benbrott.
  • Ät en allsidig kost som är rik på kalcium, vitamin-D och magnesium.
  • Undvik rökning.
  • Att dricka för mycket alkohol kan också leda till benförlust och är förknippat med ökad risk för frakturer. Dessutom kan alkohol påverka kalciumbalansen och öka risken för fall.

Vidare är det bra att säkra ditt hem så att du inte riskerar att snubbla, falla omkull och bryta ben i kroppen. Ha bra och rätt inställda glasögon så att du ser var du sätter fötterna. Använd broddar på skorna under vinterhalvåret för att undvika att halka.

 

Finns det läkemedel mot benskörhet?
Ja, idag finns effektiva, billiga läkemedel mot benskörhet tillgängliga – dels sådana som minskar nedbrytningen av ben, dels sådana som hjälper till att bygga upp ben. Läkemedelsbehandlingen syftar till att minska frakturrisken och sätts oftast in först vid diagnostiserad benskörhet.