CheckMyBones | Om benskörhet
Varannan kvinna drabbas av benskörhet. Kolla om det gäller dig - CheckMyBones.
benskörhet, osteoporos, benhälsa, checkmybones, Marjut Sohlman, Sectra, Ortho Human, kvinnohälsa
16895
page,page-id-16895,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.9,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive

Om benskörhet

Varannan kvinna drabbas av benskörhet

Benskörhet (osteoporos) är en dold folksjukdom som dels kostar samhället mycket pengar men framförallt kan orsaka mycket smärta och försämrad livskvalite för den enskilda individen. I Sverige kommer varannan kvinna och var fjärde man över 50 års ålder att bryta något ben i kroppen på grund av benskörhet. Benskörhet brukar kallas för en ”tyst sjukdom” eftersom att den inte ger några symptom förrän första frakturen, Sjukdomen drabbar framför allt kvinnor, i synnerhet efter klimakteriet, och orsakar ofta svåra benbrott i bland annat handled, höft eller rygg.

 

Kan identifieras genom att mäta bentäthet

Benskörhet kan identifieras genom att mäta bentäthet. Det är normalt att bentätheten minskar när man blir äldre, men benskörhet och brutna ben behöver inte vara en del av ditt åldrande. Det finns idag billig och effektiv läkemedelsbehandling som minskar risken för smärtsamma frakturer – tidig upptäckt av sjukdomen skulle därmed spara många kvinnor onödigt lidande.

 

Bensköra drabbas lättare av frakturer

Benskörhet kännetecknas av att skelettet blir svagare och skörare vilket resulterar i att benbrott lättare uppkommer. Kännetecken för benskörhetsfrakturer är att de ofta orsakas av relativt liten påfrestning, exempelvis fall från stående ställning. De vanligaste frakturerna vid benskörhet sker i höft, handled och ryggkotor. Höftfrakturerna anses vara de allvarligaste då de tar lång tid att återhämta sig från och ofta leder till en permanent nedsatt rörlighet och ökad dödlighet. Sverige och Norge har högst förekomst av benskörhetsrelaterade benbrott i världen men en dramatisk ökning av antalet benbrott ses i hela västvärlden. En bidragande orsak är att befolkningen lever längre och då benskörhet är en sjukdom som delvis tillhör åldrandet, ökar därmed antalet med sjukdomen stadigt. Samtidigt är levnadsvanor, exempelvis mycket stillasittande, en bidragande orsak till varför benskörhet också blir allt vanligare hos yngre personer.

 

Flera faktorer kan ligga bakom benskörhet

Det finns flera faktorer som ökar risken för att drabbas av benskörhet, exempelvis fysisk inaktivitet, låg vikt, rökning och stor alkoholkonsumption. Även ärftlighet spelar in. Exempelvis har en kvinna vars mor fått en höftfraktur i genomsnitt en fördubblad risk att själv råka ut för detta, jämfört med andra kvinnor. Även män drabbas av benskörhet och frakturer, dock i mindre utsträckning än kvinnor. Orsaken till att postmenopausala kvinnor drabbas i störst uträckning av benskörhet beror på att östrogenhalten minskar i samband med klimakteriet, vilket orsakar minskad benmassa. I vissa fall är benskörheten orsakad av andra sjukdomar eller av läkemedelsbehandling.

 

Läs mer

Läs mer om benskörhet på exempelvis: http://www.osteoporos.org/ (hemsidan för Riksföreningen Osteoporotiker, ROP)

Riskfaktorer som påverkar din benhälsa

Riskfaktorer som ökar risken för osteoporos

 • Att du är kvinna
 • Ärftlighet
 • Tidigare lågenergifraktur i vuxen ålder
 • Att du passerat klimakteriet
 • Att du genomgår hormonbehandlingar

Fler orsaker till att risken för benskörhet ökar

 • Rökning
 • Att man har druckit mycket alkohol under lång tid
 • Läkemedel som till exempel kortison
 • Fysiskt inaktivitet
 • Sjukdomar som till exempel ledgångsreumatism och anorexia
 • Brist på D-vitamin.
Picture 616
869020